Корисне

Види плям та їх розпізнавання

Види плям

Плями зазвичай є комплексами забруднень, що відносяться до розчинних або нерозчинних в розчинниках (воді) речовин. Залежно від походження плями можна розділити на такі групи: харчові, косметичні, лікарські, побутові, від продуктів обміну тощо.

харчові

До харчових плям відносяться жирові, білкові, плями від вин, фруктових та ягідних соків, напоїв (чай, кава, какао, шоколад, пиво).

Плями від ягід, фруктів та вина містять в основному цукор, білки та солі, органічні кислоти, дубильні та барвники. Якщо пляма відразу не видалити з тканини, то з часом барвник набуває значної міцності.

Плями, що містять жирові та нежирові речовини, є найпоширенішими. Залежно від вмісту жирових речовин, краї цих плям більш-менш виражені. Жирові речовини, що входять до складу цих плям, глибоко проникають у тканину, клейкі речовини затримуються на поверхні. До цієї групи належать плями, що утворилися від крові, молока, яєць, соусів, бруду та ін.

Плями білкових речовин (кров, молоко, яйце) у свіжому вигляді розчиняються у воді та слабких лужних розчинах. При сильному нагріванні одяг закріплюється на волокні у вигляді плівки, яку дуже важко видалити.

Окислені плями мають розпливчасті контури та мають залежно від часу знаходження на повітрі колір від жовтого до коричневого. Ці плями утворюються з речовин, що входять до складу ягід, фруктів, вина, парфумів, чаю, какао, плісняви ​​і є важкоздатними.

Деякі види плям можна розпізнати аналітичним шляхом. Це плями від олійної фарби, крові, танінів, силікатного клею, іржі, білків.

Плями масляної фарби можна визначити, змочивши розчинником. На тлі потемнілої тканини пляма стає яскравішою.

Пляма крові визначають, злегка змочивши його 3%-ним розчином перекису водню, при цьому відбувається спінювання.

Легкоудалимие плями стають важкоудалими або невдалими зовсім, якщо вони знаходяться на тканинах, неміцних для обробки необхідними для цієї мети хімікатами. Наприклад, нітроемалі, нітролаки, нітроклей легко розчиняються в ацетоні, етилацеті, бутил ацетаті, які розчиняються ацетатні та хлоринові тканини, акрилову плівку тканин, плівку люрексу, клей дубльованих виробів і штучної замші, виробленої електростатичним способом, та ін. нітропродукти видалити неможливо, що слід попередити замовника.

фруктові

За характером плями поділяються на жирові речовини, що не містять жирових речовин і змішані.

Жирові плями є складною сумішшю, що складається з жирів, восків, стеролів, пігментів, білкових кислот і гліцерину. Якщо у складі жирів переважають насичені жирні кислоти, вони при окисненні не полімеризуються. До таких жирів і олій відносяться яловичий, свинячий і баранячий жири, вершкове, рицинова, оливкова, пальмова олії та ін. Ці види жирів і масел зазвичай легко видаляються з одягу при миття в розчинниках, тому плями від них попередньо не видаляють.

Якщо у складі жирів (жири риб і морських тварин) і масел (лляна, тунгутова, соєва, соняшникова, конопляна, бавовняна) переважають ненасичені жирні кислоти, здатні до реакції полімеризації, то при тривалому контакті з тканинами такі кислоти утворюють плівки, що важко розчиняються, видалити які без руйнування тканини який завжди можливо.

На вигляд жирові плями не мають різко виражених меж, контури їх розпливчасті. Свіжі жирові плями завжди темніші за тканину, на якій вони знаходяться, старі світліші через осілий на них пил.

Будь-яка жирова пляма, що потрапила на тканину, розпливається від тепла і вбирається в неї завдяки всмоктувальним здібностям волокна. Старі плями глибоко проникають у тканину, проходять крізь її товщину і з'являються на звороті.

Застарілі плями рослинної олії з вовни та бавовняних тканин видаляються по-різному: з вовни легко, важче з бавовняних тканин, і в деяких випадках не видаляються зовсім.

Жирові плями поділяються на легко-і важко видалені. До важковіддалених відносяться плями свіжої олії, сала, стеарину; до важковіддалених - застарілі плями оліфи, лаку, олійної фарби. Труднощі видалення цих плям можна пояснити тим, що в процесі старіння утворюються нерозчинні в розчинниках сполуки.

плями від пасти

Білки є полімерами, що складаються із залишків амінокислот. За розчинністю білки класифікуються на нерозчинні - склеропротеїни (кератин волосся, вовни та ін, колаген шкіри, фіброїн шовку), білки, розчинні у воді (альбуміни крові, яєчного білка, казеїн молока), білки, розчинні в розбавлених водах та лугів (глобулін крові, білкові ферменти, гормони).

Плями від фруктових та ягідних соків, вин, напоїв називають танніновмісними, хоча, крім танніну, соки плодів та овочів містять барвники (антоціани, хлорофіл, каротин, ксантофіл), вітаміни, цукру, пектинові речовини, органічні кислоти, білки , жири, води.

Плями від карамелізованого цукру на виробах зовсім невидимі і з'являються на них тільки після сушіння або пресування. На виробах із вовни, натурального шовку, поліамідних волокон цукор карамелізується при температурі 150°С або при тривалому сушінні при температурі вище 80°С. На виробах з бавовняного, віскозного та ацетатного волокна карамелізація відбувається лише у присутності лугу. Цукор цитрусових карамелізується і без лугу з утворенням коричневих плям при сушінні виробу з віскозного волокна при температурі 60°С або під час пресування при температурі 150°С.

Плями від томатного соку мають червоно-коричневий колір, жорсткі.

До косметичних плям відносяться плями від духів, губної помади, гриму, рум'ян, крему для обличчя, лаку для нігтів, волосся та ін. Парфуми являють собою спиртові або водно-спиртові розчини ефірних олій, барвників та інших добавок. Ефірні олії парфумів є ненасиченими сполуками. Свіжі плями від парфумів мають сильний запах. Старі плями надають тканині жорсткості, так як ненасичені ефірні олії здатні окислюватися, полімеризуватися і перетворитися на важкоздатні сполуки.

Плями від губної помади зазвичай містять жири, олії, воски, барвники або пігменти, масло-і водорозчинні.

Плями від лаку для нігтів надають тканинам жорсткість. Лак зазвичай готують розчиненням нітрату целюлози в ацетоні з додаванням розчину барвників або пігментів. Лак для нігтів часто ушкоджує ацетатні волокна.

Плями від лікарських препаратів зазвичай мають забарвлення. До них відносяться плями від йоду, риб'ячого жиру, ляпісу та ін. Плями йоду мають характерне червоно-коричневе забарвлення на неапретованих і темно-блакитне на апретованих крохмалевих тканинах.

До побутових плям можна умовно віднести всі види плям, що виникають у процесі праці та відпочинку людини. Найчастіше зустрічаються плями від чорнила, масляної фарби та лаків, іржі, клею, взуттєвого крему та ін.

плями від солодкого

Плями від чорнила різноманітні за складом та кольором. Чорнила бувають водні та безводні. До складу безводного чорнила входять пігменти, маслорозчинні барвники, розчинники та сполучні. Таке чорнило застосовують для маркування, заповнення кулькових ручок, приготування копіювального паперу та стрічок для друкарських машин. Так, до складу фарби для кулькових ручок входить барвник еозин (16,4%), оцтова кислота (34,4%), дифенілгунідин (49,2%).

Водне чорнило застосовують для авторучок. Вони складаються з барвника, антисептиків, загусників. Плями від водного чорнила класифікують за кольором та виглядом барвника, на основі якого приготовлено чорнило. Також для приготування чорнила використовують кислотні барвники.

Плями від лаку мають різноманітний склад із різними властивостями.

Плями від іржі є відкладення гідрату окису заліза в порах і на поверхні волокна.

Плями від взуттєвого крему містять віск, олії, пігменти, розчинені в скипидарі. У застарілій плямі розчинник випарувався і частково осмолився внаслідок полімеризації ненасичених сполук, що входять до його складу.

До плям із продуктів обміну відносять плями від крові, поту, сечі та ін.

До продуктів, що утворюють плями, що не містять жирових речовин, відносяться вино, чай, фрукти, чорна кава, пиво.